Welke software kan ik het beste gebruiken? Lightroom of Photoshop?

De keuze tussen Lightroom en Photoshop hangt vooral af van je behoeften en het soort beeldbewerking dat je wilt uitvoeren. Hier is een vergelijking om je te helpen beslissen welke software het beste is voor jouw behoeften. Als je voornamelijk een fotograaf bent en een grote bibliotheek met foto's moet beheren, globale aanpassingen moet maken en basisretouches moet uitvoeren, is Lightroom over het algemeen geschikter. Lightroom voldoet aan al je behoeften op het gebied van het sorteren/selecteren van foto's en biedt zo'n beetje alle gereedschappen die nodig zijn voor de volledige nabewerking van foto's.

Photoshop daarentegen is geavanceerde retoucheer- en beeldbewerkingssoftware; je kunt er grafieken, tekeningen, uitsnijdingen, fotomontages, 3D, enz. mee maken. De toepassingsmogelijkheden gaan veel verder dan eenvoudig retoucheren. Voor veel fotografen biedt deze software te veel gereedschappen voor het basis retoucheren van foto's. Het is daarom mogelijk om Photoshop te gebruiken om foto's te retoucheren.

Het is dus mogelijk om Photoshop te gebruiken voor het retoucheren van Raw bestanden (via de Camera Raw plugin), en Adobe Bridge voor het sorteren/selecteren van afbeeldingen, maar deze oplossing is minder gebruiksvriendelijk en duurder (Photoshop is verkrijgbaar tegen een vrij hoge prijs).

Je moet Photoshop OF Lightroom (afhankelijk van de geboekte cursus) op je laptop installeren vóór de cursus. In eerste instantie kun je een proefversie installeren vanaf de website van Adobe ; je kunt de software dan 7 dagen gebruiken.